Hvad er udrensning, detox og faste?

Bliv klogere på hvad “udrensning”, “detox” og “udrensningskure” er. Hvad de gør og hvorfor jeg er vild med udrensning og faste.

Udrensning, detox og faste rydder op i krop og psyke

Udrensning er en helt naturlig del af min livsstil, og 2 – 3 gange om året, rydder jeg op, giver slip og nulstiller min krop med en 10 dages detoxkur eller min udrensnings – og fastekur.

En udrensningskur er ren sundhed for krop, sind og sjæl. Du trykker på pause. Helbreder kroppen indefra, og udnytter kroppens egne ressourcer til din kropsforvandling. 

En udrensnings og fastekur genoplader dig både fysisk og mentalt. Det løfter din vitalitet og dit overskud op på et højere niveau.

Og så er det ren helse at lukke ned – i en verden hvor man ellers bare fylder på og fylder på, så man helt glemmer at mærke sig selv.

Når du trykker på pause, mærker du dig selv mere. Du får fokus på din sundhed. Du kan bedre mærke hvad du har brug for, og hvad du skal give slip på.

Naturligvis sikrer det også en mere stabil vægt, godt humør og en krop i balance.

Hvad betyder udrensning, detox og faste?

Detox – eller udrensning/afgiftning som det også kaldes – er en forkortelse af det engelske ord ”detoxification”.  Man renser krop, sjæl og tanker for urenheder.

Vores krop arbejder i døgndrift på at omdanne eller neutralisere skadelige, fremmede eller forurenede stoffer som vi optager gennem luften, huden eller gennem munden. De kan have stor skadelig virkning på vores krop og immunforsvar. Og de hober sig med tiden op i bla. organer og fedtdepoter.

Selvom udrensninger og udrensningskure har eksisteret i hundredvis af år i mange kulturer, er det først de årtier, vi er begyndt at få øjnene op for det. Det skyldes, at man med tiden er blevet bedre til at finde disse farlige stoffer i vores kroppe, samt at vi generelt bliver udsat for mere og mere forurening i vores mad, tøj, kosmetik, i luften og lignende.

Selvom man passer på, køber økologisk og forholder sig til problemet, kan man i dagens Danmark ikke slippe helt for miljøgiftene.

Derfor kan det være en god idé med en udrensning i ny og næ – for at slippe af med de farlige stoffer, kemikalier og hormoner.

Vi som mennesker er ikke skabt til at leve med plastik, pesticider, forbrændingsmotorer, sprøjtemidler, tungmetaller og lignende gifte og stoffer.

Vores krop har ikke effektivt lært at udskille dem.

Udrensninger og udrensningskure giver kroppen de nødvendige værktøjer og det nødvendige skub til at få arbejdet sig igennem skadelige stoffer og slippe af med dem.

Hvad sker der, når din krop er forgiftet?

En forgiftet krop skaber mange bivirkninger. En udrensning kan klare det meste!

Hormonel ubalance

Hormonsystemet består som udgangspunkt at en række kirtler: hypofysen, bygspytkirtlen, æggestokke, mv. Derudover har vi også et mavetarmsystem og binyrer som ligeledes udskiller, filtrerer og modificerer kroppens hormonbalance. Alle disse er særdeles følsomme overfor miljøforurenede og giftige stoffer, kemikalier og metaller.

Nogle af de mest synlige bivirkninger som der kan være ved en hormonubalance omfatter bla.: humørsvingninger, manglende energi, hudproblemer, vægtproblemer, manglede sexlyst, depressioner, angst, uregelmæssige svedeture, diarré, hovedpine, og meget mere!

Giv kroppen et længere og bedre liv

Vores krop skal holde hele livet og alle dens funktioner skal gerne holde så længe som muligt. Dette gælder alt fra vores skelet, muskler, sener, organer, hjerner, kredsløb, fordøjelsessystem, osv.

Desværre hjælper hverken giftstoffer, kemikalier eller forureninger på at holde kroppen i god behold. Og det er svært at komme udenom!

Hold din lever sund og rask

Vores lever af et af de vigtigste organer vi har i kroppen når det kommer til udrensninger.

Det er et meget lille organ som vi i det daglige ikke tænker meget over, men som sørger for at filtrere og omdanne meget store mængder af skadelige stoffer om til brugbare stoffer, eller udskille dem fra kroppen gennem urin, sved eller afføring.

Leveren står altså for at udrense kroppen i det daglige, men i takt med at vi bliver overdynget med kemikalier og miljøgifte, kan den blive overbelastet.

For at holde leveren sund, rask og udrenset bør man tænke over sin kost og motionsvaner. Regelmæssig frisk luft og masser af motion hjælper leveren til at holde sig i form!

Hvis det alligevel er gået galt, eller du ønsker at gøre noget ekstra godt for din lever, så er en udrensningskur et rigtig godt bud på det.

Hjælp de andre renseorganer

Udover leveren har kroppen en masse andre steder og funktioner som står for at udrense vores organer, blod og celler.

 

 • Nyrerne filtrerer bl.a. blodet for affaldsstoffer. Og hjælper os med at holde væskebalancen.
 • Lungerne ilter blodet og sørger for at få frisk O2 i blodet. Sørg derfor for at holde dem i gang og sunde!
 • Mave-tarmsystemet omdanner de fødevarer som vi indtager og sikrer os, at vi indtager mad og væske når vi har brug for det. Det udnytter det vi skal bruge. Resten renses ud af kroppen med urin, afføring og sved.
 • Lymfesystemet findes mange steder i kroppen og sørger for at filtrere blodet for affaldsstoffer og farlige giftstoffer såsom kemikalier og pesticider. Vidste du desuden at det er derfor at de skifter farve hvis man får en tatovering i nærheden af en lymfeknude? Den renser blodet for de resterende farvestoffer som ikke er naturlige for kroppen. De stimuleres ved at man bevæger sig. Sørg derfor for masser motion!

Kan kroppen ikke udrense sig selv?

JO! Som regel kan den.

Men med en stigende påvirkning fra farlige stoffer, og stress i kroppen, bliver det sværere og sværere, for kroppen

Nogle kritikere (især mange læger) mener, at det ikke er nødvendigt med hverken udrensning eller detox-kure.

Som livsstilsterapeut og kropsterapeut ser jeg dog hver dag kvinder i min klinik, som har afgiftningsproblemer, der gør dem overvægtige, utilpasse eller syge.

Det stigende antal kemikalier og stoffer vores krop kommer i kontakt med, gør detox-kur nødvend.

Der findes pt. mere end 400 kemikalier og stoffer, som vores krop ikke kan slippe af med naturligt. Og selvom lægerne ikke mener, at det er nødvendigt, så giver de heller ikke andre værktøjer til at udrense de skadelige stoffer.

Hvad er en udrensningskur så?

En udrensningskur er en kur hvor man har fokus på fødevarer og væsker som er gode for kroppen, og som virker naturligt udrensende. Derudover arbejder man aktivt på at undgå fødevarer, væsker og andre ting som kan være skadelige og forgiftende, og forstyrre kroppens hormonbalance.

På mine udrensningskure går jeg efter de fødevarer, som fremskyder udrensningsprocessen, og efter det som giver dig en god mæthedsfornemmelse og forbedrer fordøjelsen, så affaldsstoffer bliver udskilt hurtigt og effektivt.

Jeg går efter hormonvenlig kost, som forhindre dig i at opsamle fedt og sukker i kroppen, og som forbrænde mavefedt hurtigt.

Hvorfor tage en udrensningskur?

Der kan være et utal af personlige grunde til hvorfor DU skal tage netop en eller flere specifikke kure. Dette afhænger helt konkret af, hvilke affaldsstoffer og gener du har mest af, og hvor lang tid (og energi) du ønsker at bruge på udrensningskuren.

Vil du eksempelvis gerne af med en gammel gene eller bivirkning fra andre ting? Vil du gerne sætte forbrændingen op? Vil du af med blærebetændelse eller uro? Mv.

Udover de åbenlyse grunde til at lave en udrensning, kan det også være en god måde at se om du måske er allergisk overfor nogle fødevarer.

Udrensningskure kan afhjælpe gener som:

 • Forstoppelser og lignende
 • Diarré og lignende tarmproblemer
 • Dovenskab, træthed, ugideligheder
 • Uren hud, bumser, akne, hudorme, mv.
 • Oppustethed og smerter fra dette
 • Sukkerafhængighed og behovet for usunde sager
 • Hovedpine, blodtrykket og kroniske smerter som migræner
 • Allergier og overfølsomheder
 • Lavt energiniveau
 • Manglende sexlyst og lyst til intimitet
 • Muskel- og ledsmerter
 • Og meget mere!

Langvarig vs. kortvarig udrensning

En udrensningkur kan være alt fra et par timer til flere måneder – ja, faktisk resten af livet hvis du går ”all in”.

De kortsigtede kan vare mellem 1-10 dage og kan generelt være en god måde at give leveren og kroppen et pusterum til at komme sig, og lave en udrensning som løser ”her-og-nu problemer”.

De langsigtede er mere ambitiøse og strækker sig ofte fra 10-60 dage. De er ofte mere skånsomme for kroppen og effekterne holder længere tid. Som regel omfatter disse kostændringer, væskeændringer, indtagelse af te, super foods, mineraler, vitaminer, antioxidanter, mv.

Jeg kombinerer altid mine udrensningsprogrammer med yoga, vejrtrækningsøvelser og meditation.

En udrensning giver dig fokus på én ting mere: DIG SELV

Udover at være godt for krop og sind, får du helt automatisk mere fokus på din krops ve og vel – fordi du omlægger nogle rutiner og vaner. Dermed giver du dig selv et pusterum i en travl hverdag hvor det ikke handler om at tage sig af børnm, familie, handle ind eller passe  deadlines.

Hvad drømmer du om, at opnå med en udrensningskur?

 

Du har 2 valg – En fysisk og mental pause eller en livsstilændring, hvor du lærer alle mine hemmeligheder til at “Få drømmevægten for evigt”.